fbpx

Kaj je ultrazvok trebuha ali UZ abdomna?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ultrazvok trebuha ali UZ abdomna je postopek, s katerim preiskujemo notranjost trebušne votline. Zdravnik pri tem postopku uporablja majhno sodno. Gel nanese tako na sondo kot na predel trebuha, ki ga namerava opazovati. Naneseni gel pripomore k bolj učinkovitemu prenosu zvočnih valov v vaše telo.

Visokofrekvenčni zvočni valovi nato potujejo od sonde skozi gel v vaše telo, sonda pa nato zbira odbijajoče visokofrekvenčne zvoke in s pomočjo računalniške strojne in programske opreme, ustvari slike oz. posnetke.

Poznamo tudi Dopplerjevo ultrazvočno metodo. Z omenjeno metodo lahko merimo tudi pretok krvi v žilah.

Ultrazvočni pregledi ne uporabljajo ionizočega sevanja kot pri rentgenskih žarkih. Prav tako prenašajo slike in video zanke v realnem času, zato lahko opazujemo strukturo in premikanje notranjih organov.

Ultrazvok trebuha oz. UZ abdomna je neinvazivna, neboleča, ponovljiva in neškodljiva diagnostična metoda, ki zdravnikom pomaga pri diagnozi in zdravljenju različnih zdravstvenih stanj v trebušni votlini.

 

Kdaj se zdravniki poslužujejo pregleda trebuha z ultrazvokom?

Z ultrazvočno slikanjem trebuha preiskujemo navedene organe:

 • jetra
 • žolčnik
 • žolčne kanale
 • ledvice
 • vranico
 • trebušno slinavko
 • Slepič
 • Mehur
 • Trebušna aorto in druge krvne žile trebuha

 

Ultrazvok se uporablja za diagnosticiranje različnih stanj:

 • bolečine v trebuhu
 • abnormalno delovanje jeter
 • povečan organ v trebuhu
 • anevrizma trebušne aorte
 • ledvični kamni
 • žolčnih kamnov
 • ciste
 • tumorje

Dopplerjeva ultrazvočna slika pomaga prepoznati:

 • zoženje žil
 • krvne strdke
 • tumorje in prirojene okvare žil
 • zmanjšan pretok krvi v organ npr. v moda ali jajčnike
 • abnormalno visok pretok krvi, kar je lahko znak okužbe

 

Priprava na ultrazvok trebuha?

Najbolje je, da nosite udobna in ohlapna oblačila. Morda boste morali pred pregledom odstraniti oblačila in nakit na opazovanem območju.

Predpriprave na ultrazvok trebuha se lahko razlikujejo glede na naravo pregleda:

 • Eno uro pred ultrazvokom ledvic boste morda morali popiti nekaj kozarcev tekočine, da napolnite mehur. Pred pregledom imejte zmerno poln mehur. Ne jejte ničesar od šest do osem ur pred pregledom ali bodite tešči zaradi morebitnega kopičenja plinov v črevesju.
 • Za pregled vranice, žolčnika, trebušne slinavke zvečer dan pred pregledom pojejte obrok, ki ne vsebuje maščob in ne napenja. Prav tako ne jejte od osem do dvanajst ur pred pregledom ali bodite tešči.
 • Za ultrazvok aorte boste morali biti tešči od osem do dvanajst ur.

 

Videz opreme za ultrazvok?

Naprava za ultrazvok je sestavljena iz računalniškega sistema, video zaslona in priložene sonde oz. pretvornika. Sonda je majhna ročna naprava, ki spominja na mikrofon. Odvisno od preiskav se lahko sonde razlikujejo po videzu in funkcijah. Sonda oddaja nam neslišne, visokofrekvenčne zvočne valove v telo in nato sprejema povratne odmeve. Princip delovanja je podoben sonarjem, ki jih uporabljajo ladje in podmornice.

Zdravnik nanese majhno količino gela na preiskovano območje in nanj postavi sondo. Gel omogoča, da zvočni valovi lažje potujejo v notranjost telesa in nazaj oz. med sondo in preiskovanim območjem. Slika in video se v živo prenašata na monitor ultrazvoka, zato je mogoče v živo opazovati organe trebušne votline.

 

Kako deluje ultrazvok?

Ultrazvočno slikanje temelji na istih fizikalnih principih, kot ga uporabljajo netopirji in delfini. Ti za zaznavanje okolice in lokacije plena (eholokacija) oddajajo visokofrekvenčne zvoke, ki se nato odbijejo od vsega v okolici. Na podlagi tega dobijo sliko o okolici. Sonarji, ki delujejo na podobnih principih, uporabljajo tudi ladje in ribiči.

Poenostavljeno rečeno, ko zvočni val zadene predmet, se odbije nazaj ali odmeva. Z merjenjem teh odmevnih valov je mogoče ugotoviti, kako daleč je objekt, velikost, obliko in skladnost predmeta ter ali je trden in napolnjen s tekočino.

V medicini se ultrazvok uporablja za odkrivanje sprememb v videzu organov, tkiv in žil ter za odkrivanje tumorjev.

Pri ultrazvočnem pregledu sonda pošlje zvočne valove in beleži odmevne valove. Ko s sondo pritisnemo na kožo, v telo pošljemo majhne impulze neslišnih, visokofrekvenčnih zvočnih valov. Premiki krvnih celic povzročijo spremembe v višini zvoka oz. zvočnega valovanja. Ta pojav imenujemo Dopplerjev učinek. Računalnik nadaljnje zbira in obdeluje prejete informacije in jih pretvori v berljive grafe ali barvne slike, ki predstavljajo pretok krvi skozi krvne žile.

 

Kako poteka ultrazvok trebuha oz. UZ abdomna?

Pri večini pregledov z ultrazvokom boste ležali na hrbtni strani telesa. Načeloma se lahko bolniki po potrebi obrnejo na stran, ki je potrebna za zajetje kakovostne slike.

Ko se namestite na pregledno mizo, bo zdravnik na predel telesa, nanesel topel gel na vodni osnovi. Gel bo pomagal pretvorniku zagotoviti varen stik s telesom in bo obenem odpravil zračne žepe med pretvornikom in kožo. Zračni žepi lahko preprečijo prehajanje zvočnih valov v vaše telo. Zdravnik nato premika sondo po želenem območju, dokler ne dobi potrebnih slik ali video zanke.

Pritisk sonde običajno ne povzroča neugodja, razen v primerih pregleda na mehkih in nežnih območjih telesa lahko pričakujete zelo rahlo bolečino in malo neugodja.

Po končanem slikanju vam bodo očistili gel na vodni osnovi iz kože. Gel vam ne bo poškodoval in umazal oblačil.

 

Kaj bom doživel med postopkom ultrazvoka trebuha in kaj po njem?

Večina ultrazvočnih pregledov je neinvazivna, neboleča in hitra. Ultrazvok trebuha pa se običajno zaključi v 30 minutah in po potrebi več.

Če se opravi Dopplerjeva ultrazvočna preiskava, je mogoče med merjenjem krvnega pretoka slišati zvoke, podobne pulzu.

Po ultrazvočnem pregledu lahko nemudoma nadaljujete svoje običajne dejavnosti.

 

Kakšne so koristi v primerjavi s tveganji?

Prednosti

 • Večina ultrazvočnih pregledov je neinvazivna in ponovljiva diagnostična metoda (ni igel ali injekcij).
 • Občasno je lahko ultrazvočni pregled neprijeten.
 • Ultrazvok je široko dostopen, preprost in cenejši kot večina drugih metod slikanja.
 • Ultrazvočno slikanje je izjemno varno in ne uporablja ionizočega sevanja.
 • Ultrazvočno skeniranje prikaže jasno sliko mehkih tkiv v primerjavi z rentgenom.
 • Ultrazvok omogoča realnočasovno slikanje, zato je dobro orodje za vodenje postopkov biopsijein aspiracije tekočine.

Tveganja

 • Standardni diagnostični ultrazvok nima znanih škodljivih učinkov.

 

Omejitve ultrazvočnega slikanja trebuha

Ultrazvočni valove lahko motijo, ​​zrak in plini. Zato ultrazvok ni idealna tehnika slikanja črevesje, napolnjenega z zrakom in plini ali za organe, ki jih prekriva črevesje. Prav tako ultrazvok ni primeren za slikanje pljuč, napolnjenih z zrakom, vendar pa se lahko uporablja za odkrivanje tekočine okoli pljuč ali znotraj njih. Ultrazvok ne more prodreti v kost, vendar ga lahko uporabljamo za opazovanje zlomov kosti in okužb okoli kosti.

Paciente s čezmerno telesno težo je težje slikati z ultrazvokom, ker se zaradi večjih količin tkiva zvočni valovi oslabijo, ko prehajajo globlje v telo in se morajo vrniti nazaj v sondo.

Naročite se zdaj

hitro in preprosto, da ne izgubljate časa

Izberite področje:
Medicina dela, prometa in športaIV terapije vitaminov in mineralovUltrazvokEstetikaProtibolečinska ambulanta in akupunkturaSpecialistični preglediDermatološka ambulantaInternistični ambulantni center
Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas