Ultrazvočna diagnostika

Ultrazvok je diagnostična metoda, ki s pomočjo ultrazvočne naprave, ki proizvaja visokofrekvenčne valove, omogoča slikovni prikaz organov in različnih delov telesa. Preiskava je zanesljiva, ponovljiva in varna za pacienta.

Za ultrazvočno preiskavo trebuha je potrebna predpriprava: Dan pred preiskavo uživajte hrano, ki ne napenja. Šest ur pred preiskavo hrane ne uživajte, sečni mehur naj bo zmerno poln. Za merjenje zastanka urina v sečnem mehurju je potrebno imeti poln sečni mehur.

Izvajamo naslednje ultrazvočne preglede:

Ultrazvok trebušnih organov

obsega prikaz jeter, žolčnika, žolčevodov, slinavke, vranice, ledvic, sečnega mehurja, prostate in rodil ter velikih žil trebuha. Priporočljiv je tudi kot preventivna preiskava, pri kateri preverimo zdravje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo morebitne bolezenske spremembe.

Ultrazvok sklepov in mehkih tkiv

Preiskava sklepov in mehkih tkiv je neboleča in neškodljiva. Med pregledom opazujemo obsklepne mehkotkivne strukture različnih sklepov ali pregledujemo različne skupine mišic. Z ultrazvokom se zelo dobro vidijo kite in spremembe v mišicah. Ocenjujemo obliko in strukturo ter prisotnost sprememb, kot so raztrganine, kalcinacije, hematomi. Razlogi za ultrazvočni pregled so sum na poškodbo mišice ali kite, bolečine ali tipne spremembe. Najpogosteje se pregleda ahilova tetiva na nogi.

Ultrazvok vratnih žil

nam omogoča vpogled v notranjost žil. Preiskavo opravljamo na vratnih žilah, ker so žile na tem mestu najlažje dostopne, dokaj široke in tik pod površino kože. Tako si lahko neposredno ogledamo aterosklerotične obloge in ocenimo stopnjo zamašenosti žil. Glede na stanje vratnih arterij lahko sklepamo tudi na morebitno prizadetost ostalih arterij. Ultrazvok vratnih žil je preiskava, s katero na najbolj enostaven in neinvaziven način ugotovimo zgodnje znake ateroskleroze.

Ultrazvočna preiskava testisov

je varna in neboleča. Pri ultrazvočnem pregledu lahko zaznamo vnetja v obmodku in testisih, tumorje testisov, razširitve ven in tekočino med ovojnicami testisov.

Ultrazvok prostate in merjenje zaostanka urina v sečnem mehurju

Preiskave so izredno pomembne ob težavah pri uriniranju ter ob povečani in spremenjeni prostati. Velikost prostate je mogoče izmeriti z običajno ultrazvočno preiskavo čez trebušno votlino ali z urološko sondo. Stanje povečane prostate je mogoče oceniti tudi z ultrazvočnim merjenjem zaostanka urina pri mokrenju.

Ultrazvočna preiskava dojk

je koristna za razjasnitev mamografsko vidnih nepravilnosti in za opredelitev tipljivih zatrdlin. Prednost ultrazvočne metode je razlikovanje določenih sprememb pri žleznem tkivu in je odlična metoda za prikaz pazdušnih bezgavk.

Ultrazvok ščitnice in vratu

S preiskavo dobimo pomembne podatke o velikosti, zgradbi in prekrvavljenosti, zaznamo razne tvorbe in ciste ter ocenimo njihovo velikost in pomembnost. Z ultrazvokom ščitnice lahko posumimo na vnetje. Na vratu lahko pregledujemo tudi žleze slinavke in bezgavke na vratu.

Ultrazvok arterij, spodnjih in zgornjih okončin (COLOR DUPLEX)

V okviru rednega programa izvajamo ultrazvočne preiskave z barvnim doplerjem (color duplex) in sicer arterij po celem telesu: arterije spodnjih in zgornjih okončin ter trebušne aorte. Z ultrazvokom lahko ocenjujemo stanje globokih in povrhnjih ven. Opravljamo pregled ven po celem telesu: na spodnjih in po potrebi tudi na zgornjih okončinah in vene v trebušni votlini.

Ultrazvok ven, spodnjih in zgornjih okončin (COLOR DUPLEX)

V okviru rednega programa izvajamo ultrazvočne preiskave žil z barvnim doplerjem (color duplex) s katerim lahko ocenjujemo stanje globokih in povrhnjih ven. Opravljamo pregled ven po celem telesu: na spodnjih in na zgornjih okončinah in vene v trebušni votlini. Ultrazvok ven opravljamo pri sumu na krvni strdek – venska tromboza. Zelo pogosta težava pa so krčne žile in kronično vensko popuščanje.

Preglede bodo opravljale izkušene strokovnjakinje iz področja radiologije in internistike:

  • Vesna Markotić, dr. med., spec. interne medicine
  • mag. Suzana Isaković Vidović, dr. med. spec. radiologije
  • Simona Poznič, dr. med, spec. interne medicine

Kje nas najdete

Medicinski center se nahaja v bivši poslovni stavbi Zlatarne Celje na Kersnikovi ulici 17a, 3000 Celje, v prvem nadstropju.


Medicinski center Paracelzus

Kersnikova ulica 17a, 3000 Celje

03 82 80 800 in 065 55 30 30

E-pošta: info@paracelzus.si

Kliknite tukaj za kažipot do Medicinskega centra Paracelzus