fbpx

Kaj je kvercetin? Koristi, hrana, odmerjanje in stranski učinki

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kvercetin ima lahko koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem vnetja in tveganjem za razvoj nekaterih bolezni.

Kvercetin je naravni pigment, ki je prisoten v številnih živilih:

• sadje
• zelenjava
• zrna

Je eden najpogostejših antioksidantov v prehrani in ima pomembno vlogo pri pomoči telesu pri boju proti poškodbam prostih radikalov, ki so povezani s kroničnimi boleznimi.

Poleg tega lahko njegove antioksidativne lastnosti pomagajo zmanjšati:

• vnetje
• simptome alergije
• krvni pritisk

 

Kaj je kvercetin?

Kvercetin je pigment, ki spada v skupino rastlinskih spojin, imenovanih flavonoidi.

Flavonoidi so prisotni v:

• zelenjavi
• sadju
• zrnih
• čaju
• vinu

Povezani so z več koristmi za zdravje, vključno z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, raka in degenerativnih možganskih motenj.

Koristni učinki flavonoidov, kot je kvercetin, izvirajo iz njihove sposobnosti, da v telesu delujejo kot antioksidanti.

Antioksidanti so spojine, ki se lahko vežejo na proste radikale in jih nevtralizirajo.

Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo celično poškodbo, ko njihova raven postane previsoka.

Škoda, ki jo povzročajo prosti radikali, je povezana s številnimi kroničnimi boleznimi, vključno z rakom, srčnimi boleznimi in sladkorno boleznijo.

Kvercetin je najpogostejši flavonoid v prehrani. Ocenjuje se, da ga povprečna oseba dnevno zaužije 10–100 mg z različnimi viri hrane.

Živila, ki običajno vsebujejo kvercetin, vključujejo čebulo, jabolka, grozdje, jagode, brokoli, citruse, češnje, zeleni čaj, kavo, rdeče vino in kapre.

Na voljo je tudi kot prehransko dopolnilo v obliki praška in kapsul.

Ljudje jemljejo ta dodatek iz več razlogov, vključujoč:

• za povečanje imunosti
• za boj proti vnetjem
• za boj proti alergijam
• za pomoč pri izvedbi vaj
• za vzdrževanje splošnega zdravja

 

Koristi kvercetina za zdravje

Raziskave so povezale antioksidativne lastnosti kvercetina z različnimi potencialnimi koristmi za zdravje.

Tukaj je nekaj njegovih najboljših znanstveno utemeljenih prednosti.

Lahko zmanjša vnetje

Prosti radikali lahko storijo več kot le poškodujejo vaše celice.

Raziskave kažejo, da lahko visoke ravni prostih radikalov pomagajo aktivirati gene, ki spodbujajo vnetje. Tako lahko visoke ravni prostih radikalov povzročijo povečan vnetni odziv.

Medtem ko je malo vnetja potrebno za pomoč telesu pri zdravljenju in boju proti okužbam, je vztrajno vnetje povezano z zdravstvenimi težavami, vključno z nekaterimi vrstami raka ter boleznimi srca in ledvic.

Študije kažejo, da lahko kvercetin pomaga zmanjšati vnetje.

V študijah v epruveti je kvercetin zmanjšal označevalce vnetja v človeških celicah, vključno z molekulama faktorja tumorske nekroze alfa (TNFα) in interlevkina-6 (IL-6).

8-tedenska študija pri 50 ženskah z revmatoidnim artritisom je pokazala, da so udeleženke, ki so jemale 500 mg kvercetina, znatno zmanjšale zgodnjo jutranjo okorelost, jutranjo bolečino in bolečino po aktivnosti.

Imele so tudi zmanjšane markerje vnetja, kot je TNFα, v primerjavi s tistimi, ki so prejemale placebo.

Čeprav so te ugotovitve obetavne, je potrebnih več raziskav na ljudeh, da bi razumeli potencialne protivnetne lastnosti spojine.

Lahko ublaži simptome alergije

Potencialne protivnetne lastnosti kvercetina lahko olajšajo simptome alergije.

Študije v epruveti in na živalih so pokazale, da lahko blokira encime, ki sodelujejo pri vnetju, in zavira kemikalije, ki spodbujajo vnetje, kot je histamin.

Na primer, ena študija je pokazala, da jemanje dodatkov kvercetina zavira anafilaktične reakcije, povezane z arašidi, pri miših.

Kljub temu ni jasno, ali ima spojina enak učinek na alergije pri ljudeh, zato je potrebnih več raziskav, preden jo lahko priporočimo kot alternativno zdravljenje.

Lahko ima učinke proti raku

Ker ima kvercetin antioksidativne lastnosti, lahko deluje proti raku.

V pregledu študij v epruveti in na živalih je bilo ugotovljeno, da kvercetin zavira rast celic in povzroča celično smrt v celicah raka prostate.

Druge študije v epruveti in na živalih so pokazale, da ima spojina podobne učinke na rakave celice jeter, pljuč, dojk, mehurja, krvi, debelega črevesa, jajčnikov, limfoidov in nadledvične žleze.

Čeprav so te ugotovitve obetavne, so potrebne študije na ljudeh, preden se kvercetin lahko priporoči kot alternativno zdravljenje raka.

Lahko zmanjša tveganje za kronične možganske motnje

Raziskave kažejo, da lahko antioksidativne lastnosti kvercetina pomagajo pri zaščiti pred degenerativnimi možganskimi motnjami, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.

V eni študiji so miši z Alzheimerjevo boleznijo prejemale injekcije kvercetina vsaka 2 dni 3 mesece.

Do konca študije so injekcije obrnile več označevalcev Alzheimerjeve bolezni in miši so bile veliko boljše pri testih učenja.

V drugi študiji je prehrana, bogata s kvercetinom, zmanjšala označevalce Alzheimerjeve bolezni in izboljšala delovanje možganov pri miših v začetku srednje faze bolezni.

Vendar pa je prehrana imela malo ali nič učinka na živali s srednje-pozno stopnjo Alzheimerjeve bolezni.

Kava je priljubljena pijača, ki jo povezujejo z manjšim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen.

Dejansko raziskave kažejo, da je kvercetin, ne kofein, primarna spojina v kavi, ki je odgovorna za njene potencialne zaščitne učinke proti tej bolezni.

Čeprav so te ugotovitve obetavne, je potrebnih več raziskav pri ljudeh.

Lahko zniža krvni tlak

Visok krvni tlak prizadene 1 od 3 odraslih Američanov. Poveča tveganje za srčne bolezni – glavni vzrok smrti v Združenih državah.

Raziskave kažejo, da lahko kvercetin pomaga znižati krvni tlak. V študijah v epruveti se je izkazalo, da ima spojina sproščujoč učinek na krvne žile.

Ko so mišim z visokim krvnim tlakom vsak dan 5 tednov dajali kvercetin, so se njihove vrednosti sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka (zgornje in spodnje število) znižale v povprečju za 18 % oziroma 23 %.

Podobno je pregled 9 študij na ljudeh pri 580 ljudeh pokazal, da je jemanje več kot 500 mg kvercetina v obliki dodatka dnevno znižalo sistolični in diastolični krvni tlak v povprečju za 5,8 mm Hg oziroma 2,6 mm Hg.

Čeprav so te ugotovitve obetavne, je potrebnih več študij na ljudeh, da bi ugotovili, ali bi spojina lahko bila alternativna terapija za visok krvni tlak.

Druge možne koristi

Tukaj je nekaj drugih možnih koristi kvercetina:

• Lahko pomaga v boju proti staranju. Raziskave v epruveti in na živalih kažejo, da lahko kvercetin pomaga pomladiti ali odpraviti starajoče se celice in zmanjšati znake staranja. Vendar je potrebnih več raziskav na ljudeh.
• Lahko pomaga pri izvajanju vadbe. Pregled 11 študij na ljudeh je pokazal, da lahko jemanje kvercetina rahlo izboljša zmogljivost vzdržljivostne vadbe.
• Lahko pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja. Raziskave na ljudeh in živalih kažejo, da lahko spojina zmanjša raven sladkorja v krvi na tešče in zaščiti pred zapleti sladkorne bolezni.

 

Viri in odmerjanje

Kvercetin se naravno nahaja v številnih živilih rastlinskega izvora, zlasti v zunanji plasti ali lupini.

Dobri viri hrane vključujejo:

• kapre
• papriko — rumena in zelena
• čebulo — rdeča in bela
• šalotko
• šparglje — kuhane
• češnje
• paradižnik
• rdeča jabolka
• rdeče grozdje
• brokoli
• ohrovt
• rdečo solato
• jagodičevje — vse vrste, kot so brusnice, borovnice in maline
• čaj — zeleni in črni

Upoštevajte, da je količina kvercetina v živilih lahko odvisna od pogojev, v katerih je bila hrana pridelana.

Na primer, v neki študiji se zdi, da ima organski paradižnik do 79 % več kvercetina kot konvencionalno pridelan.

Druge študije pa opozarjajo na razlike med vsebnostjo kvercetina v različnih vrstah paradižnika ne glede na način pridelave. Pri papriki, konvencionalno ali ekološko pridelani, ni bilo nobene razlike.

Dodatki kvercetina

Kvercetin lahko kupite kot prehransko dopolnilo na spletu in v trgovinah z zdravo hrano. Na voljo je v več oblikah, vključno s kapsulami in praški.

Tipični odmerki se gibljejo med 500–1000 mg na dan.

Kvercetin ima sam po sebi nizko biološko uporabnost, kar pomeni, da ga telo slabo absorbira.

Zato lahko dodatki vključujejo druge spojine, kot je vitamin C ali prebavne encime, kot je bromelain, saj lahko povečajo absorpcijo.

Poleg tega nekatere raziskave kažejo, da ima kvercetin sinergističen učinek v kombinaciji z drugimi flavonoidnimi dodatki, kot so resveratrol, genistein in katehini.

 

Varnost in stranski učinki

Kvercetin se nahaja v številnih vrstah sadja in zelenjave in je varen za uživanje.

Kot dodatek se zdi na splošno varen z malo stranskimi učinki ali brez njih.

V nekaterih primerih lahko zaužitje več kot 1000 mg kvercetina na dan povzroči blage simptome, kot so glavoboli, bolečine v trebuhu ali mravljinčenje.

Če ga zaužijemo v hrani, je kvercetin varen za nosečnice in doječe matere.

Vendar študij o varnosti dodatkov kvercetina za nosečnice in doječe matere ni, zato se izogibajte jemanju kvercetina, če ste noseči ali dojite.

Kot pri vsakem dodatku se tudi pred jemanjem kvercetina posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko medsebojno deluje z nekaterimi zdravili, vključno z antibiotiki in zdravili za krvni tlak.

 

Zaključek

Kvercetin je najbolj razširjen flavonoid v prehrani.

Povezan je z izboljšano učinkovitostjo vadbe in zmanjšanim vnetjem, krvnim tlakom in ravnmi sladkorja v krvi. Poleg tega ima lahko zaščitne lastnosti za možgane, proti alergijam in proti raku.

Čeprav se njegove koristi zdijo obetavne, je potrebnih več raziskav na ljudeh.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/quercetin

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas